Bijkomende inspiratie

Op deze pagina verzamel ik linken naar sites, podcasts, boeken, artikels en dergelijke meer die mij inspireren. De weg naar een digitale transformatie is moeilijk, en er heeft nog niemand de landkaart uitgetekend hoe je het voor jouw organisatie moet doen. Vandaar dat je maar beter beslagen bent om het terrein te lezen. Die ervaring komt geleidelijk aan door regelmatig bij te blijven via deze media.

Als je zelf een interessante publicatie tegenkomt die nog niet vermeld staat, mag je me die laten weten via dit formulier

De Europese versie van Wired is momenteel mijn favoriete magazine in het domein van technologie. Het interessante is dat het niet alleen gaat over toegepaste innovatie, maar ook over mode, gadgets, portretten van bedrijfsleiders en hun organisaties, …

Bijna alle artikels van het magazine zijn online te lezen en er is een dagelijkse nieuwsbrief met de laatste nieuwtjes.
Er is ook een wekelijkse Wired-podcast die je kan vinden in je favoriete app.

Als we het dan toch over podcasts hebben moet ik zeker die van Exponential View vermelden. Azeem Azhar brengt iedere week een eigen kijk op de ontwikkelingen rond nieuwe technologieën zoals Artificiële Intelligentie. Op de site kan je je tevens inschrijven voor een interessante wekelijkse nieuwsbrief.

Podcasts, boeken, een blog, … TED biedt het allemaal. De onderwerpen zijn zeer divers, en het is soms een beetje zoeken naar iets wat je sterk interesseert, maar zoals ik in mijn boek ook vermeld, is het soms waardevol om ook eens naar andere vakdomeinen te luisteren wat ze te vertellen hebben. Misschien leg je net daardoor een verband waar je anders nooit aan zou denken.

Ter info voor op een volgende quiz: ‘TED’ staat voor ‘Technology, Entertainment and Design’.

Op zoek naar andere podcasts? Hierbij een selectie van diegene die mij door de file helpen. Je kan die titels in de zoekmotor van iTunes, Google podcasts of eender welke app op je smartphone ingeven om je erop te abonneren en automatisch de nieuwste afleveringen te ontvangen.

Over ondernemerschap

Rond technologie

Algemeen zaken / design / economie

Boeken

Klik op de covers voor meer informatie.

Tegenwoordig is alles ‘as a service’ te verkrijgen: software, deelwagens, verlichting, vliegtuigmotoren … In mijn boek komt die ‘verdiensting’ ook aan bod, maar als je écht wil doorlezen over dit onderwerp is ‘Subscribed’ een goede start. Tien Tzuo is de CEO van Zuora, een bedrijf dat software maakt om dergelijke abonnementen te beheren. Als dusdanig is hij goed geplaatst om de verschillende aandachtspunten in kaart te brengen. Het mindere punt aan dit boek is dat het soms teveel leest als een reclamefolder voor zijn bedrijf.

Peter Hinssen is in het Nederlands taalgebied misschien wel dé meest gerennomeerde computer stateeg en visionair. Als je een beeld wil krijgen op wat er ons binnen enkele jaren te wachten staat, kan je zijn boeken lezen. Als je de kans hebt om een presentatie van hem te volgen, zou ik je dat zeker ook aanraden: enterainment gegarandeerd! Op YouTube vallen veel van zijn lezingen terug te vinden.

Herman Konings is nog zo’n trendwatcher die heerlijke lezingen geeft… of moet ik ‘conferences’ gebruiken voor die voorstellingen? Zijn focus ligt iets minder op de technische evoluties in de maatschappij – hoewel die natuurlijk niet weg te cijferen zijn – en iets meer op de algemene sociale trends.

Afbeeldingsresultaat voor weapons of math destruction

In het boek haal ik al aan dat er omzichtig omgesprongen moet worden met A.I. en dat hier niet blind op vertrouwd mag worden. In ‘Weapons of Math Destruction’ worden heel wat voorbeelden omstandig uit de doeken gedaan. Hoewel de toon soms overdreven en pamflettair wordt, geeft het een beeld op de risico’s die zich stellen met deze nieuwe technologie.

De ‘Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten’ heeft een interessant werk gepubliceerd over de imapct van robotisering op jobs en de samenleving. Het valt te downloaden via deze link