Blockchain en risicobeheer

Een tijdje geleden ben ik door het ‘Continuity & Resilience Magazine’ geïnterviewd over Blockchain. De focus lag op hoe de Blockchain een Supply Chain robuuster kan maken, maar ook op welke risico’s de Blockchain introduceert. En zoals dikwijls met een interview in de media, zijn een paar nuances verloren gegaan…

Eén van die nieuwe risico’s die ik aanhaalde is dat het moeilijk is om momenteel al op het ‘juiste paard’ te wedden. Er zijn letterlijk tientallen Blockchains die ieder een eigen accent leggen. Met zoveel keuze is het onvermijdelijk dat er een consolidatie gaat gebeuren. Sommige ketens zullen samengaan met andere, sommige zullen er gewoonweg mee ophouden, en misschien dat er nog andere door bedrijven opgekocht zullen worden. Als je nu dus zwaar investeert in een project, en dat ook operationeel begint te gebruiken, kan het zijn dat je binnen enige tijd moet uitkijken naar een nieuwe onderliggende technologie.

Dit moet je natuurlijk niet tegenhouden om al stappen te zetten! Uiteindelijk is de gekozen Blockchain ‘slechts’ een onderliggende technologie waarop verder gebouwd wordt. Beschouw het zoals een databank waarop een ERP gebouwd is. Er zit zeer veel toegevoegde waarde in de analyse om een tool te bouwen dat er gebruik van maakt, én in de logica en schermen errond. Daar alvast in investeren geeft je een voordeel tegenover je concurrenten, ook als je misschien ooit eens in de toekomst een andere onderbouw moet zoeken.

Het volledige artikel kan je hieronder lezen.